Προτάσεις

Published on Φεβρουάριος 9th, 2021 | by Energy Radio 94.2

Πως λειτουργεί η ατομική ψυχοθεραπεία στη ψυχική μας υγεία;

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία ο θεραπευόμενος αντιμετωπίζεται μεμονωμένα από έναν θεραπευτή. Η πιο δημοφιλής μορφή θεραπείας, η ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά στυλ θεραπείας, όπως είναι η μέθοδος της ατομικής ψυχανάλυσης και της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας.

Η ατομική ψυχοθεραπεία επιτρέπει στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο να επικεντρωθούν ο ένας στον άλλο, δημιουργώντας μια ουσιαστική σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης για την επίλυση του ψυχολογικού ζητήματος του θεραπευόμενου.

Έχει παρατηρηθεί λοιπόν πως η διαδικασία της ψυχανάλυσης και οι σχετικές θεραπείες μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και χρόνια, ενώ οι σύντομες θεραπείες, όπως είναι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να παράγουν αποτελέσματα μέσα σε λίγες μόνο συνεδρίες.

Τι είναι η ψυχαναλυτική θεραπεία; 

Η ψυχαναλυτική θεραπεία περιλαμβάνει την διερεύνηση της περίπλοκης προσωπικότητας του ατόμου, καθώς και την αναδιοργάνωσή της με έναν τρόπο που αντιμετωπίζει εις βάθος τις πιθανές συγκρούσεις και τις ψυχολογικές άμυνες που έχουν “χτιστεί” στη ψυχοσύνθεση ενός ατόμου.

Σύμφωνα με τις αρχές της ψυχανάλυσης, η θεραπεία μιας φοβίας είναι δυνατή μόνο με τον εντοπισμό και την επίλυση της μέσα από το στοιχείο της σύγκρουσης. Η ψυχανάλυση σκεφτείτε πως είναι η μορφή θεραπείας που εμφανίζεται αρκετά συχνά στην πλοκή ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, όπου ο πρωταγωνιστής βρίσκεται ξαπλωμένος σε έναν καναπέ, ανακαλύπτοντας άλλοτε καλά κρυμμένες πτυχές του εαυτού του. Κατα τη διαδικασία αυτή δεν εισάγει τις δικές του απόψεις, αλλά επιτρέπει στον πελάτη να μεταφέρει αποκλειστικά τα δικά του αληθινά και πηγαία συναισθήματα.

Η ψυχανάλυση δεν είναι τόσο δημοφιλής σήμερα όσο ήταν πριν από μερικές δεκαετίες, αλλά εξακολουθεί να είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ψυχολογικών ζητημάτων εις βάθος. Η διαδικασία έχει παρατηρηθεί πως είναι αρκετά χρονοβόρα.

Μπορεί επίσης να είναι πιο ακριβή από κάποιες άλλες επιλογές, αν και το κόστος εξαρτάται από παράγοντες όπως ο αριθμός των συνεδριών ανά εβδομάδα, η γεωγραφική τοποθεσία του θεραπευόμενου αλλά και η διάρκεια της θεραπείας.

Τι είναι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία; 

Η λεγόμενη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, επιτρέπει στον θεραπευόμενο να διαχειριστεί τους φόβους του, βοηθώντας τον σταδιακά να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των ψυχολογικών ζητημάτων στη ζωή του. Βασίζεται θα λέγαμε στη διασύνδεση των σκέψεων, των πεποιθήσεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που διακατέχεται από κάποιου είδους φοβία, ενδόμυχα πιστεύει πως η συγκεκριμένη κατάσταση που βιώνει είναι εγγενώς επικίνδυνη γι’ αυτόν. Αυτή η λανθασμένη πεποίθηση οδηγεί σε αυτόματες αρνητικές σκέψεις που κάνουν την εμφάνισή τους τη στιγμή που έρχεται αντιμέτωπος με μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αυτές οι αρνητικές σκέψεις “ενεργοποιούνται” κάθε φορά με μια φοβική συμπεριφορική αντίδραση.

Μπορεί λοιπόν να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες γνωστική-συμπεριφορικής θεραπείας για να αντισταθμιστεί αυτό το πρότυπο σκέψης. Για να γίνει εφικτή η αντιμετώπιση της, ο θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον φόβο σας με σταθερά και σταδιακά βήματα.

Η ομαδική ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση φοβιών 

Σαφώς μια ακόμη εναλλακτική λύση στην ατομική ψυχοθεραπεία είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία. Η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι ένας κοινός τύπος ομαδικής θεραπείας.

Οι συνεδρίες της ομαδικής και γνωστικής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας για φοβίες μπορεί να αποκαλούνται και ως σεμινάρια. Η διάρκεια τους μπορεί να κυμαίνεται από μια ώρα μέχρι αρκετές μέρες μέσα σε μια εβδομάδα. Για παράδειγμα, μια ομάδα ανθρώπων που φοβούνται να πετάξουν με το αεροπλάνο, μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα ξενοδοχείο αεροδρομίου για το Σαββατοκύριακο, όπου μπορεί να συμμετέχουν σε ένα συνδυασμό ψυχοεκπαιδευτικών μαθημάτων και συνεδριών έκθεσης, το οποίο θα τους οδηγήσει στην πραγματική αντιμετώπιση του φόβου και εν τέλει, στην αποτελεσματική εξάλειψή του.

Βελτίωση ψυχικής υγείας με την γυμναστική

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για το σώμα. Ρωτήσαμε τους ειδικούς από το Fitnovation Gym στον Άλιμο και μας είπαν ότι η συστηματική άσκηση χτίζει μια υγιή καρδιά και βελτιώνει τις αρθρώσεις, αλλά ξέρατε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης ευεργετική για την ψυχική σας υγεία και ευεξία; Επομένως, αν δεν είστε οπαδός της γυμναστικής αναθεωρήστε σχετικά με την άσκηση.

Βελτίωση ψυχικής υγείας μέσω της διατροφής

Το φαγητό είναι ένα μέσο στο οποίο καταφεύγουμε όταν δεν αισθανόμαστε και ιδιαίτερα καλά. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στις κακές διατροφικές συνήθειες. Προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα αλλά να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με αχρείαστα λιπαρά, αντί να παραγγείλετε αναζητήστε μια συνταγή για πίτσα – πως να φτιάξεις εύκολα την τέλεια πίτσα και θα δείτε ότι μέσω του μαγειρέματος και θα φτιάξει η διάθεσή σας, αλλά και θα χορτάσετε χωρίς τα περιττά λιπαρά.


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά

  • Super Διαγωνισμός


  •