Προτάσεις

Published on Φεβρουάριος 9th, 2021 | by Energy Radio 94.2

Πως να αγοράσετε το πρώτο σας σπίτι

Η αγορά του πρώτου σας σπιτιού μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα τόσο στη ζωή, όσο και στα οικονομικά ενός ατόμου. Είναι μια μεγάλη δέσμευση για τον οποιοδήποτε αγοραστή και υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να αποτελέσει τη μεγαλύτερη σε αξία αγορά στη ζωή του. Καθώς προετοιμάζεστε λοιπόν για το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωή σας, ακολουθούν τα παρακάτω βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε κατά την αγορά του πρώτου σας ακινήτου.

Προσδιορίστε εάν είστε πραγματικά έτοιμοι για μια αγορά

Κατ’ αρχάς, πρέπει να καθορίσετε εάν είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα σπίτι. Η ιδιοκτησία ενός σπιτιού είναι σαφώς πιο ακριβή από την ενοικίασή του, καθώς είστε υπεύθυνοι για όλα τα επιπρόσθετα κόστη, όπως οι επισκευές του σπιτιού αλλά και το κόστος του νερού και του ρεύματος ανάμεσα σε άλλα. Οφείλετε επίσης την πληρωμή φόρων και ασφαλειών που συσχετίζονται με την κατοικία σας. Αυτά τα κόστη μπορούν να αυξηθούν γρήγορα και αν δεν είστε οικονομικά προετοιμασμένοι, μπορεί να βρεθείτε σε μια κατάσταση προ εκπλήξεως.

Εξετάστε λοιπόν το ενδεχόμενο να μειώσετε τα ενδεχόμενα χρέη σας και να εξοικονομήσετε τα χρήματά σας σε ένα κεφάλαιο “έκτακτης ανάγκης” προτού κινηθείτε προς την αγορά ενός ακινήτου. Αναζητήστε τρόπους για μια πιθανή μείωση του χρέους κατά τη δανειοδότησή σας προτού αγοράσετε το σπίτι. Παρόλο που ενδέχεται να βρεθείτε υπό πίεση από το στενό περιβάλλον σας για την αγορά μιας μόνιμης κατοικίας, είναι συνετό να περιμένετε μέχρι να βρεθείτε σε μια πραγματικά υγιή οικονομική κατάσταση.

Ξεκινήστε μια εκτενή έρευνα για τη δανειοδότησή σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη βοήθεια ενός δανείου χρηματοδότησης για να ολοκληρώσουν μια αγορά ενός ακινήτου. Σε πολλές περιπτώσεις αγοραστών – αν όχι σε όλες – το δάνειο από την τράπεζα έχει προ εγκριθεί, ώστε ο αγοραστής να οδηγηθεί στην αγορά του ακινήτου. Η προ έγκριση μιας επικείμενης δανειοδότησης μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό “οιωνό” σχετικά με το εάν μπορείτε να ανταποκριθείτε στο οικονομικό βάρος ενός στεγαστικού δανείου. Σε αρκετές περιπτώσεις, μια ενδελεχής και εκτενής έρευνας στις τοπικές σας τράπεζες, ενδέχεται να σας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των πιο συμφέρουσων επιλογών δανειοδότησης για την περίπτωσή σας.

Να έχετε συγκεντρώσει τα χρήματα της προκαταβολής

Η αποπληρωμή της προκαταβολής μπορεί να μειώσει το συνολικό χρέος σας σε μεγάλο βαθμό, είτε μιλάμε για απλές και μόνιμες κατοικίες, είτε μιλάμε για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα. Είναι καλό λοιπόν να συνειδητοποιήσετε πως εάν αποπληρώσετε ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού σας κόστους στο αρχικό στάδιο της αγοράς, θα μειώσετε αναλογικά και το συνολικό κόστος της αποπληρωμής του στεγαστικού σας δανείου. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον προγραμματισμό και την εύρεση τρόπων αποπληρωμής των χρεών σας, εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα βιώσιμο χρέος. Σε τελική ανάλυση, η αγορά ενός ακινήτου αποτελεί μια επένδυση, που σε βάθος χρόνου θα σας αποφέρει χρήματα.

 

Να αντιληφθείτε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές σας

Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τις πραγματικές οικονομικές σας δυνατότητες και αντοχές σας. Ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε την υποθήκη σας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των ασφαλειών σας, είναι ότι θα πρέπει να διαθέσετε ένα ποσοστό της τάξεως του 25-30% του μηνιαίου εισοδήματός σας. Κάποιοι άλλοι συμβουλεύουν ότι η αξία του ακινήτου σας θα πρέπει να κοστίζει όχι περισσότερο από δυόμιση φορές τον ετήσιο μισθό σας. Θυμηθείτε πως εάν ξοδεύετε πάρα πολλά για την υποθήκη σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις υπόλοιπες καθημερινές σας υποχρεώσεις, πόσο μάλλον να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα για την συνταξιοδότησή σας.

Αναζητήστε έναν αξιόπιστο κτηματομεσίτη

Μόλις αποφασίσετε πόσα χρήματα μπορείτε πραγματικά να ξοδέψετε και έχετε προ εγκριθεί για την υποθήκη σας, το τελικό βήμα είναι να αναζητήσετε έναν ικανό κτηματομεσίτη. Ένας αξιόπιστος και έμπιστος κτηματομεσίτης θα πρέπει να ακούει προσεκτικά τις επιθυμίες αλλά και τις ανάγκες σας. Ο κτηματομεσίτης θα είναι εκείνος που θα κάνει τις συστάσεις ή θα σας εξηγήσει λεπτομερώς την αγορά για να σας βοηθήσει να βρείτε ένα σπίτι που ταιριάζει στις ανάγκες σας και που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

Μόλις κάνετε μια προσφορά, ο κτηματομεσίτης σας θα πρέπει να εργαστεί για να διαπραγματευτεί τους όρους με τους οποίους θα είστε ευχαριστημένοι. Μπορεί επίσης να σας καθοδηγήσει κατά τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για να κλείσετε με επιτυχία το σπίτι των ονείρων σας.


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά

  • Super Διαγωνισμός


  •