Προτάσεις

Published on Φεβρουάριος 10th, 2021 | by Energy Radio 94.2

Τι να κάνετε αν γίνετε μάρτυρες σε ένα τροχαίο ατύχημα

Το να γίνετε αυτόπτες μάρτυρες σε ένα τροχαίο ατύχημα, απαιτεί από εσάς μια ψύχραιμη, νηφάλια και ατάραχη απόκριση σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση. Η πορεία των ενεργειών σας θα εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα του ατυχήματος και την έκταση των τραυματισμών, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που πρέπει να τηρούνται ανεξάρτητα την περίσταση. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να παρέχετε την απαραίτητη βοήθεια στους συνανθρώπους σας, έως ότου φτάσουν στο σημείο του τροχαίου οι δυνάμεις της έκτακτης ανάγκης και της πολιτικής προστασίας.

Κάνετε την απαραίτητη κατάθεση για το συμβάν, δίνοντας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας

Όταν καταφτάσουν στο σημείο οι δυνάμεις της τροχαίας, δώστε τους όλα εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που γνωρίζετε σχετικά με το ατύχημα, όπως και τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Τις ημέρες και τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μετά το τροχαίο ατύχημα, οι αρχές ή ένας δικηγόρος τροχαίων ατυχημάτων, θα επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να παρευρεθείτε ως μάρτυρας, για να διακανονιστεί μια πιθανή ασφαλιστική ή ιατρική αξίωση. Εξυπακούεται ότι κατά την κατάθεσή σας, θα πρέπει να σας χαρακτηρίζει ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια και συνέπεια για την απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση.

Εξασφαλίστε πρώτα τη δική σας ασφάλεια

Εάν κατά τη διάρκεια της οδήγησής σας εντοπίσετε μπροστά σας ένα τροχαίο ατύχημα, κατευθυνθείτε προς τα πλάγια του δρόμου, σε απόσταση 100 μέτρων από την ακριβή τοποθεσία του τροχαίου και ανάψτε τα φώτα αλάρμ σας. Είναι συνετό να κρατήσετε αρκετή απόσταση από το σημείο του τροχαίου, ώστε να μην θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο, από πιθανόν σπασμένα γυαλιά, διαρροές καυσίμων ή τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Καλέστε την άμεση βοήθεια

Ποτέ μην κάνετε την υπόθεση ότι κάποιος τρίτος μπορεί να έχει καλέσει ήδη την άμεση επέμβαση. Ακόμα και για ένα τροχαίο ατύχημα χωρίς τραυματίες, το περιστατικό πρέπει να καταγραφεί. Ενημερώστε λοιπόν τον τηλεφωνητή της άμεσης βοήθειας για το συμβάν, την ακριβή τοποθεσία, τον αριθμό των εμπλεκόμενων ατόμων και τυχόν άλλες σχετικές λεπτομέρειες που πιθανόν είναι απαραίτητες για την υπόθεση του τροχαίου.

Ελέγξτε τα θύματα του ατυχήματος

Μόλις βεβαιωθείτε πως είναι ασφαλές να πλησιάσετε τη σκηνή του ατυχήματος, ελέγξτε την κατάσταση των θυμάτων για να βεβαιωθείτε ότι έχουν τις αισθήσεις τους, ώστε να τους προσφέρετε την κατάλληλη βοήθεια, εάν αυτό είναι εφικτό. Σε αυτό το σημείο εσείς θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην παροχή βοήθειας στα θύματα, χωρίς να κάνετε υποθέσεις σχετικά με το ποιος είναι υπαίτιος του ατυχήματος αλλά και για τις ευθύνες που θα πρέπει να καταλογιστούν. Εκτός αν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς ή έκρηξης των οχημάτων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετακινήσετε ένα τραυματισμένο θύμα από την αρχική του θέση, διότι με μια λανθασμένη ενέργεια μπορεί να επιδεινώσετε τον τραυματισμό του θύματος. Αφήστε λοιπόν αυτή τη δουλειά στο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που θα φτάσει στο σημείο εγκαίρως.

Σταθεροποιήστε ή μετακινήστε τα οχήματα (αν είναι εφικτό)

Εάν το ατύχημα είναι ελάσσονος σημασίας, ζητήστε από τον ίδιο τον οδηγό του φθαρμένου οχήματος να το μεταφέρει στην άκρη του δρόμου και να κλείσει τη μηχανή. Αυτή η κίνηση θα εξαλείψει το κίνδυνο πυρκαγιάς, ειδικά στις περιπτώσεις που η διαρροή λαδιών και καυσίμων αυξάνουν τον κίνδυνο ανάφλεξης στο σημείο του τροχαίου.

Εάν αυτό είναι ασφαλές, ζητήστε βοήθεια για να απομακρύνετε και να προστατεύσετε το αυτοκίνητο από το δρόμο, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές και να αφήσετε χώρο διέλευσης στα διερχόμενα αυτοκίνητα αλλά και στα οχήματα της άμεσης ανάγκης. Εάν έχετε στην κατοχή σας και ένα προειδοποιητικό τρίγωνο, τότε θα ήταν συνετό να το τοποθετήσετε λίγα μέτρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος, ώστε να προειδοποιήσετε τους διερχόμενους οδηγούς για το ατύχημα που έλαβε χώρα.

Τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να αποτελέσουν μια μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για τα θύματα όσο και για τους υπαίτιους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικού είναι να παραμείνετε στη σκηνή του ατυχήματος, αναφέροντας όλα εκείνα τα γεγονότα που συνέβησαν μπροστά στα μάτια σας στις αρμόδιες αρχές. Βγείτε από το όχημά σας μόνο για την παροχή βοήθειας, εφόσον αυτό είναι ασφαλές. Οι ενέργειες σας έως την άφιξη των δυνάμεων άμεσης βοήθειας, μπορεί να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία ενός τροχαίου ατυχήματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε σε θέση να αναλάβετε αυτή τη μεγάλη ευθύνη, σε αυτή την τόσο δυσχερή ανθρώπινη κατάσταση.


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά

  • Super Διαγωνισμός


  •