Προτάσεις

Published on Απρίλιος 14th, 2023 | by Energy Radio 94.2

(Α.Π.Ε.) -ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Στα  πλαίσια  του ενεργειακού μετασχηματισμού και της ενεργειακής μετάβασης των πολιτών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα ,Φωτοβολταϊκά, είναι μια αποδεδειγμένη τεχνολογία, η οποία δεν είναι καινούρια,παρόλο που τώρα γίνεται γνωστή στο καταναλωτικό κοινό.

Η ιστορία των φωτοβολταϊκών συστημάτων,ξεκινά σε επιστημονικά πειραματικό επίπεδο, από τις αρχές του 1800.Το πρώτο φωτοβολταϊκό κελί,με δυνατότητα μετατροπής , της Ηλιακής Ενέργειας σε ηλεκτρική,κατασκευάστηκε το 1954.Μέχρι το 1983, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ξεπερνούσε τα 21 MW.

Τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι πολλά,εκτός από την εξοικονόμηση,την αποθήκευση και την παραγωγή ενέργειας:Λειτουργούν σε όλες τις κλιματικές συνθήκες,συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων,τόσο άμεσα, όσο και σε βάθος χρόνου, αφού οι ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού,καλύπτονται από την αποθηκευμένη  ενέργεια που παράχθηκε από το ίδιο το σπίτι μέσω του φωτοβολταϊκού, και συμβάλει και στην περιβαλλοντική αποσυμφόρηση από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας.

                Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ (ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ), οι επενδύσεις σε δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων,αλλά και εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών  κελιών, σε κτίρια επιχειρήσεων και σπιτιών , είναι από τις πιο δημοφιλείς  και με μεγάλο ενδιαφέρον ,εκδηλωμένο από πολλούς παραγωγούς  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

                Ένα νέο κοινωνικό και ενεργειακό μοντέλο ,αναδύεται στον ορίζοντα των πολιτών και αυτό είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες: Συνεταιρισμοί, που επιτρέπουν στους πολίτες,να συμμετέχουν  στην  παραγωγή,αποθήκευση και κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαθιστώντας στα σπίτια τους φωτοβολταϊκά κελιά συλλογής και αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας,την οποία μετά μετατρέπουν σε ηλεκτρική.

Έτσι,η παραγωγή  ενέργειας,παύει να αφορά μόνο τους μεγάλους παίκτες. Ο καταναλωτής,  γίνεται και παραγωγός ταυτόχρονα,εξοικονομεί χρήματα,και συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος ,  προωθώντας την ενεργειακή δημοκρατία, ως έναν σημαντικό μοχλό αναβάθμισης της ποιότητας ζωής  αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.

Κατ’επέκτασιν,το μοντέλο αυτό  ,του ενεργειακού μετασχηματισμού,ήδη επεκτείνεται σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων,αφού τα φωτοβολταϊκά,  χρησιμοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις ,κτιριακά συγκροτήματα  και δημόσια κτίρια,όχι μόνο σαν μέσο συλλογής της ηλιακής ενέργειας,άλλα και ως επένδυση, πουλώντας την μετασχηματισμένη ηλεκτρική ενέργεια στο κράτος.

Πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση, διαμορφώνουν οι ίδιοι τους δίκαιους όρους της Ενεργειακής Μετάβασης,σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα.,αλλά και φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα ,από καθαρή ανανεώσιμη πηγή,ένα αγαθό που συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη του πολιτισμού  μιας χώρας,αφού πολλά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που απλοποιούν την ζωή μας,στηρίζονται στην χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη,η ενεργειακή επάρκεια μιας χώρας,την ισχυροποιεί  στην παγκόσμια σκακιέρα ως ανεξάρτητο και αυτόνομο παίκτη,καθιστώντας την, ελεύθερη από την οικονομική ομηρία , από ισχυρότερες χώρες,που στην εποχή μας,χρησιμοποιούν την ενέργεια,ως μοχλό εξουσίας και οικονομικής δέσμευσης,άλλων χωρών.

Τελικά,η διαμόρφωση των διεθνών συνθηκών στην ενέργεια,δημιούργησε την αναγκαιότητα αναζήτησης λύσεων και εν κατακλείδι,την ανάδειξη των σημαντικών δυνατοτήτων της χώρας μας,στην ενεργειακή αναβάθμιση,με σπουδαία τεχνολογικά εργαλεία ανάπτυξης,όπως τα φωτοβολταϊκά.

Περισσότερα για εταιρείες ρεύματος

Περισσότερα σχετικά με την σύγκριση Παρόχων ρεύματος.

 


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά