Προτάσεις

Published on Φεβρουάριος 17th, 2022 | by Energy Radio 94.2

Eco-friendly μαζί: 4 tips για μια οικολογική, οικογενειακή ζωή

Μεγαλώνουμε γερά παιδιά όχι μόνο με αγάπη και σωστή διατροφή, αλλά και με σωστή συνείδηση. Εκτός από τα ζητήματα ηθικής, στο τραπέζι έχει μπει δυναμικά και η δημιουργία οικολογικής συνείδησης στα παιδιά. Αν και λίγο αργά, έχουμε πλέον καταλάβει ότι η οικολογία δεν είναι χόμπι. Αντίθετα, είναι η μέθοδος αντιστροφής των καταστροφικών συνεπειών που έχουν προκαλέσει στον πλανήτη μας οι μέχρι τώρα πράξεις μας.

Ας δούμε κάποιες μικρές συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν τα παιδιά μας, αλλά και κάποιες αλλαγές που θα κάνουμε εμείς, ώστε να βρουν τα παιδιά μας ένα ήδη διαμορφωμένο eco-friendly περιβάλλον.

  1. Stop στο delivery, ναι στο μαγείρεμα

Δεν υπάρχει γονιός που να μην αισθάνεται στο τέλος της μέρας εξουθενωμένος. Η δουλειά, η φροντίδα των παιδιών αλλά και οι οικιακές εργασίες διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα καθημερινότητας που υπερβαίνει την έννοια του “fulltime”. Λογική είναι και η αξιοποίηση μέσων που ελαφρύνουν το πρόγραμμα ενός γονιού, όπως είναι το φαγητό απ’ έξω.

Έχουμε, όμως συνειδητοποιήσει το ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνει μια παραγγελία μας; Από τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται για την παραλαβή του φαγητού, έως και τα καύσιμα που «καίγονται» για τη μεταφορά του στο σπίτι μας, καταφέρνουμε ένα μικρό πλήγμα στην «υγεία» του πλανήτη.

Η λύση; Αν εργαζόμαστε πολλές ώρες τις καθημερινές, αξιοποιούμε τα σαββατοκύριακα να μαγειρέψουμε όλοι μαζί τα φαγητά της εβδομάδας, τα οποία αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο δεν κάνουμε ούτε σπατάλη φαγητού, αφού οι μερίδες είναι οργανωμένες, αλλά περνάμε και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας.

  1. Φυτεύουμε και φροντίζουμε μαζί φυτά

Είναι σημαντικό να βλέπει ένα παιδί το σπίτι του ήδη «πράσινο». Μεγαλώνοντας βλέποντας γύρω του φυτά εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου, αλλά και παρατηρώντας τους γονείς του να φροντίζουν τα φυτά, υιοθετεί αυτόματα την ιδέα του πράσινου σπιτιού. Για αυτό, μπορούμε μαζί με τα παιδιά μας να περνάμε χρόνο φροντίζοντας τα φυτά του σπιτιού. Αν είναι από 6 χρονών και πάνω, μπορούμε να τους δώσουμε ένα φυτό για να υιοθετήσουν, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι κηδεμόνες του.

  1. Φροντίζουμε για την πλέον οικολογική θέρμανση

Όταν τίθεται θέμα θέρμανσης, πολλοί κάνουν «πέρα» την οικολογική τους συνείδηση, ώστε να εξασφαλίσουν θέρμανση στον μεγαλύτερο βαθμό. Όμως, μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι η ενέργεια δεν πάει ποτέ χαμένη, με κάτι πολύ απλό: τους λέβητες συμπύκνωσης αερίου. Με το να επιλέξουμε επίτοιχους λέβητες αερίουγια να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, κάνουμε χρήση της αποθηκευμένης στους υδρατμούς των καυσαερίων ενέργειας. Έτσι, δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στη φαινομενικά «χαμένη» ενέργεια.

Αρμοδιότητά μας ως γονείς είναι να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας το νόημα των σταθερών οικολογικών συνηθειών. Κι επειδή τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, οφείλουμε να είμαστε το σωστό παράδειγμα προς μίμηση.


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά


  •  

  •