Προτάσεις

Published on Ιούνιος 7th, 2019 | by Energy Radio 94.2

Εκπαίδευση κουταβιών για βόλτα με αυτοκίνητο

Πολλά κουτάβια αρρωσταίνουν και μόνο στην ιδέα να μπουν σε αυτοκίνητο για λίγες ώρες, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ένα πολύωρο ταξίδι. Τίποτα, όμως, δεν είναι ανέφικτο. Με σωστή εκπαίδευση αντιμετωπίζονται όλες οι δυσάρεστες συμπεριφορές και ο σκύλος είναι η καλύτερη παρέα για ταξίδια ή μετακινήσεις με αυτοκίνητο μέσα στη πόλη.

Γιατί τα κουτάβια απεχθάνονται τα αυτοκίνητα;

Το γεγονός ότι τα περισσότερα κουταβάκια φοβούνται τα αυτοκίνητα και αρνούνται πεισματικά να μπουν, πιθανότητα οφείλεται στο ότι τους έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα καταλήξουν στον κτηνίατρο για εμβόλια και ενέσεις. Το πιο σύνηθες λάθος των ανθρώπων είναι ότι άθελα τους μιμούνται τους ήχους των σκύλων προσπαθώντας να τους παρηγορήσουν, με αποτέλεσμα να παίρνουν περισσότερο θάρρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη λύση είναι να απασχολούνται με κάποιο αντικείμενο ή παιχνίδι σε όλη τη διαδρομή.

Πώς να αντιμετωπιστεί η φοβία του αυτοκινήτου

Η διαδικασία της «απευαισθητοποίησης» είναι το ‘κλειδί’ για την αντιμετώπιση της φοβίας του σκύλου. Η σύνδεση, δηλαδή, του αυτοκινήτου με ευχάριστες εμπειρίες και παιχνίδι, αντί για τη συνηθισμένη επίσκεψη στον κτηνίατρο. Στη πράξη όλο αυτό γίνεται, αρχικά, με τοποθέτηση φαγητούεντός του αυτοκινήτου, ρίψη παιχνιδιών στα καθίσματα προσπαθώντας να τα βρει και με διάφορες δραστηριότητες γύρω από το αμάξι. Σταδιακά το κουταβάκι αισθάνεται οικεία, ώσπου μαθαίνει να μπαίνει μόνο του μέσα μόλις ανοίγει η πόρτα.

Πώς να κάθεται φρόνιμο στο κάθισμα

Το πρώτο βήμα για να κάθεται ήσυχο στο κάθισμα είναι να τρώει ή να αποσπάται η προσοχή του, ενώ το αφεντικό κάθεται στη θέση του οδηγού. Στη συνέχεια, πρέπει να μάθει να κάθεται ατάραχο στο κάθισμα, ενώ το αυτοκίνητο είναι σε λειτουργία. Με μερικές επαναλήψεις κάθε μέρα θα καταφέρει να δεθεί με την ιδέα του αυτοκινήτου σαν να μη τρέχει τίποτα! Επίσης, είναι πολύ σημαντικά για την μετακίνηση με αξεσουάρ σκύλου για αυτοκίνητο, όπως ζώνες ασφαλείας κ.α

Ολιγόλεπτα ταξιδάκια

Μόλις το σκυλάκι νιώσει άνετα μέσα στο αυτοκίνητο έρχεται η ώρα για κοντινές βόλτες στα γύρω τετράγωνα και σε μέρη, όπως το πάρκο, που τα σκυλάκια λατρεύουν να πηγαίνουν και να παίζουν. Πολύ γρήγορα το σκυλάκι εξοικειώνεται με την όλη διαδικασία και σιγά-σιγά μπορεί να κάνει μεγαλύτερα ταξίδια. Αν τυχόν το κουταβάκι γκρινιάζει, κουνιέται ανεξέλεγκτα στο κάθισμα ή αγχώνεται, ίσως είναι ένδειξη ότι το αυτοκίνητο έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Καλό είναι το πρώτο καιρό ο οδηγός  να πηγαίνει «σαν χελώνα»!

Προστασία εντός του αυτοκινήτου

Τα κουτάβια και τα μικρόσωμα σκυλάκια έχουν περισσότερη ανάγκη προστασίας εν ώρα οδήγησης, καθώς είναι πολύ ελαφριά και μπορούν εύκολα να παρασυρθούν. Η ζώνη ασφαλείας, η προστατευτική μπάρα και το σπιτάκι μεταφοράς του είναι απαραίτητο να υπάρχουν για άνετη και ασφαλή οδήγηση, τόσο για το κατοικίδιο, όσο και για τον οδηγό.

Συμβουλευτικό tip!

Με τη συνοδεία σκύλου στο αυτοκίνητο πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα εξής: Η ιδανική θέση του κουταβιού είναι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σε δικό του κάθισμα. Εναλλακτικά υπάρχουν ειδικά κιβώτια μετακίνησης, αντικείμενα που περιφράζουν το χώρο του, ιμάντας ασφαλείας, ακόμα και η ζώνη του αυτοκινήτου. Τέτοια είδη μπορείτε να βρέιτε διαθέσιμα στο PetshopPetvet24.

Βέβαια, πάντα καλό είναι να αποφεύγεται η θέση του συνοδηγού, γιατί μπορεί να αποσπά τη προσοχή του αφεντικού του ή να μετακινηθεί στα πόδια του, παρεμποδίζοντας το φρένο και το γκάζι.

Αυτές, επομένως, είναι οι βασικές πληροφορίες για ταξίδια με τη συνοδεία σκύλου. Με επιμονή, υπομονή και ανεκτικότητα όχι μόνο θα ξεπεράσουν τα φοβίες τους, αλλά θα ανυπομονούν για την επόμενη βόλτα με το αυτοκίνητο.

Tags: , , ,


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά


  •  

  •