Προτάσεις

Published on Φεβρουάριος 2nd, 2023 | by Energy Radio 94.2

Παθήσεις για τις οποίες μας προειδοποιεί το χαμηλό οξυγόνο

Παθήσεις για τις οποίες μας προειδοποιεί το χαμηλό οξυγόνο

 

Νιώθετε ζάλη, κόπωση, ταχυκαρδίες ή ότι δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε; Ενδεχομένως το οξυγόνο στο αίμα σας να είναι χαμηλό (υποξαιμία). Εν μέσω και της πανδημίας του covid-19 από την οποία ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει πλήρως, είναι μια καλή ευκαιρία να προμηθευτείτε οξύμετρα, ώστε να παρακολουθείτε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας με ακρίβεια. Η μέτρηση αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς η υποξαιμία μπορεί να υποδηλώνει σοβαρές παθήσεις.

 

  • Πνευμονία

 

Η πνευμονία είναι μια άκρως επικίνδυνη λοίμωξη, κατά την οποία τα πνευμόνια γεμίζουν με πύον και άλλα υγρά. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Τα κυριότερα συμπτώματα της πνευμονίας είναι ο υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο διαπεραστικός πόνος στο στήθος που χειροτερεύει με βαθιά αναπνοή, ο παραγωγικός βήχας, η αιμόπτυση κτλ..

 

Ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, η πνευμονία μπορεί να αποβεί μοιραία και θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να κάνουν στον θώρακα ακτινογραφίες κατ’οίκον 

Η πνευμονία είναι από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης υποξαιμίας και για αυτό, αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και συνοδεύονται από χαμηλά επίπεδα οξυγόνου (κάτω από 95%), επισκεφθείτε οπωσδήποτε νοσοκομείο.

 

  • Συγγενής καρδιοπάθεια σε παιδιά και ενήλικες

 

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν πιθανή αιτία χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. Η διάγνωση τους μπορεί να γίνει σε μικρή ηλικία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρξουν συμπτώματα, μέχρι αρκετά αργότερα στην ζωή του παθόντα. Ως συγγενείς καρδιοπάθειες, ορίζονται οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, ήδη από την στιγμή της γέννησης.

 

Τα συμπτώματα τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ταχυπαλμίες, γρήγορη αναπνοή, πρήξιμο της κοιλιάς, των ποδιών ή γύρω από τα μάτια, κυάνωση (μπλε όψη) του δέρματος και αδικαιολόγητη κόπωση.  Αν παρατηρήσετε, ότι εσείς ή το παιδί σας πάσχετε από τα παραπάνω συμπτώματα, οφείλετε να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό. Μόνο αυτός μπορεί να σας διαγνώσει με σιγουριά.

 

  • Άσθμα

 

Το άσθμα είναι μια ακόμα πάθηση, που μπορεί να προκαλέσει μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Δεν προκαλεί εντύπωση, αφού συνδέεται με την δυσκολία στην αναπνοή. Τα κυριότερα συμπτώματα του άσθματος είναι ο συριγμός, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος και ο βήχας. Μπορεί να ποικίλουν σε ένταση και συχνότητα, κατά την διάρκεια της ημέρας, και μπορεί να υποχωρούν από μόνα τους ή να απαιτούν θεραπεία. Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και συνήθως τα συμπτώματα χειροτερεύουν μετά από έκθεση σε κάποιον εκλυτικό παράγοντα.

 

Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορεί να συνδέονται με διάφορες επικίνδυνες για την υγεία παθήσεις. Αν η ένδειξη στα οξύμετρα σας είναι τακτικά κάτω από 95% ή και συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα, όπως ο βήχας, τότε προτείνεται ανεπιφύλακτα η επίσκεψη στον γιατρό σας.

 


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά