Προτάσεις

Published on Μάιος 30th, 2023 | by Energy Radio 94.2

Πως η οργανωμένη απολύμανση στις πόλεις βοηθάει στην προστασία των πολιτών

Σε πολλούς δήμους το έργο της διατήρησης της δημόσιας υγείας με την τακτική απολύμανση είναι υψίστης σημασίας. Η αόρατη απειλή από επιβλαβείς μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες απαιτεί αυστηρά πρωτόκολλα απολύμανσης. Οι δημόσιοι χώροι, τα πάρκα, οι σταθμοί το μετρό, οι στάσεις λεωφορείων και τα πεζοδρόμια είναι όλα μέρη που ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό μικροβίων και την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών. Παρακάτω, κατόπιν συμβουλών και σωστής καθοδήγησης που είχαμε από επαγγελματίες που ασχολούνται με απολυμάνσεις σε Κόρινθο, Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, παραθέτουμε τους σοβαρούς κινδύνους και τους σωστούς τρόπους απολύμανσης.

 

Η απολύμανση δημόσιων χώρων εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία. Τα βακτήρια και οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά μεταδοτικού SARS-CoV-2, μπορούν να παραμείνουν ακόμα και σε επιφάνειες και να μεταδοθούν στον άνθρωπο προκαλώντας ασθένειες που κυμαίνονται από ήπιες έως απειλητικές για την ζωή. Επίσης, οι ευάλωτες ομάδες κινδυνεύουν ιδιαίτερα, όπως αυτές των ηλικιωμένων και εκείνων με προϋπάρχουσες σοβαρές παθήσεις υγείας.

 

Οι πόλεις αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση όχι μόνο της απολύμανσης των δημόσιων χώρων αλλά και τις μεθόδους που θα ακολουθήσουν, οι οποίες δεν πρέπει να είναι επιβλαβείς απέναντι στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι συμβατικές μέθοδοι απολύμανσης συχνά χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που, ενώ είναι αποτελεσματικές στην εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον. Η υπερβολική έκθεση σε αυτά τα απολυμαντικά μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμούς του δέρματος και προβλήματα στα μάτια. Επιπλέον, η απόρριψη αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους, βλάπτοντας συνολικά όλο το οικοσύστημα, ακόμα και τα ζώα.

 

Ωστόσο, όπως μας διαβεβαίωσε μια εταιρεία απολυμάνσεων στην Κόρινθο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης όσο και η ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος. Οι πόλεις παγκοσμίως διερευνούν και εφαρμόζουν πλέον ασφαλέστερες, πιο βιώσιμες λύσεις απολύμανσης. Αυτές περιλαμβάνουν την τεχνολογία με υπεριώδεις ακτίνες UV-C, η οποία εξαλείφει τα μικρόβια χωρίς να αφήνει επιβλαβή χημικά υπολείμματα, και τα προβιοτικά καθαριστικά, τα οποία συναγωνίζονται τα επιβλαβή μικρόβια για να δημιουργήσουν ένα πιο υγιές μικροβιακό περιβάλλον.

 

Επίσης, έχουν μπει σε εφαρμογή οι ηλεκτροστατικοί ψεκαστήρες, οι οποίοι εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη κάλυψη επιφανειών με απολυμαντικά, συμπεριλαμβανομένων των δυσπρόσιτων περιοχών και έχουν αποδειχθεί αρκετά ευεργετικοί.Άλλοι μέθοδοι που ακολουθούνται είναι και η απολύμανση με ατμό που προσφέρει μια αποτελεσματική, φυσική μέθοδο απολύμανσης. Επιπλέον, γίνεται και χρήση βιολογικών προϊόντων καθαρισμού που έχουν εκχύλισμα βοτάνων και τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες.

 

Ένα μέτρο που εφαρμόζεται από τους δήμους στις κατασκευές των δημόσιων κτιρίων και χώρων όπως και σε παιδικές χαρές είναι η κάλυψη διαφόρων επιφανειών με υλικά που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των μικροβιακών απειλών. Ένα άλλο μέτρο είναι και η βελτίωση του αερισμού στα δημόσια κτίρια και στους σταθμούς του μετρό.

 

Η εκπαίδευση των πολιτών για τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν στον δημόσιο βίο τους είναι ένα παρεξηγημένο μέτρο, αλλά μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη δημόσια υγεία ως  ένα ισχυρό προληπτικό μέτρο. Οι πόλεις πρέπει να επενδύσουν σε πρωτοβουλίες που προάγουν την υγιεινή καθαριότητα των χεριών, την χρήση μάσκας και τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αναλάβουν ενεργούς ρόλους για την προστασία της δικής τους υγείας αλλά και των συμπολιτών τους. Όλα αυτά τα μέτρα μπορούν να συμβάλλουν σε ένα ασφαλέστερο αστικό περιβάλλον.

 


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά