Προτάσεις

Published on Ιανουάριος 31st, 2023 | by Energy Radio 94.2

Πώς να αλλάξεις τρόπο ζωής αλλάζοντας ρεύμα

Πώς να αλλάξεις τρόπο ζωής αλλάζοντας ρεύμα

Κάποτε τα θεωρούσαμε όλα δεδομένα. Το ρεύμα για όλους ήταν ένα πολύτιμο αγαθό και δεν μας απασχολούσε η κατανάλωσή του, όπως και η τιμή της κιλοβατώρας. Όλα τα νοικοκυριά μπορούσαν να καταναλώσουν το ρεύμα που ήθελαν, χωρίς να ζουν με το άγχος ενός ακριβού συμβολαίου. Κανείς δεν πίστευε ότι η αλλαγή ρεύματος θα μπορούσε να τον απασχολήσει μήνα παρα μήνα. Σήμερα τα τελευταία χρόνια που διανύουμε, το ρεύμα  έχει εκτοξευτεί και η τιμή του έχει τριπλασιαστεί. Σίγουρα η αύξηση των καυσίμων στο παγκόσμιο σκηνικό, έχει επηρεάσει κατά πολύ τα πράγματα, μαζί με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Ευρώπη αδυνατεί να ανταπεξέλθει μέσα σε αυτή δίνει των τιμών, που έχει σακατέψει όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες, για να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές με διάφορα επιδόματα και επιδοτήσεις, που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού και της επιχείρησης. Τα μεσαία όμως νοικοκυριά, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και με αυτό. Οι οικονομικές ελαφρύνσεις είναι μηδαμινές, και δεν προσφέρουν ουσιαστικά καμία ουσιαστική βοήθεια. Τι είναι αυτό λοιπόν που θα πρέπει να μας προβληματίσει και πώς μπορούμε να απαλύνουμε τον προϋπολογισμό του σπιτιού, μειώνοντας τα  μηνιαία χρέη, που σαν θηλιά γύρω από το λαιμό, μας έχουν εγκλωβίσει και δεν μπορούμε να  πάρουμε ανάσα. Μπορούμε μέσα από έναν μικρό προϋπολογισμό να κάνουμε αλλαγές τέτοιες, που να δούμε μία ουσιαστική μείωση στο τιμολόγιο  του ρεύματος; Η απάντηση είναι να μπορούμε! Και αυτό θα εξετάσουμε παρακάτω, αναλύοντας κάποιας απλά βήματα, που μπορεί κάποιος να κάνει σταδιακά, προκειμένου να δει μία σημαντική βελτίωση στην οικονομία της ενέργειας.

 

Καταρχήν θα πρέπει να ξέρουμε το ενεργειακό μας προφίλ, δηλαδή τι καταναλώνουμε όλο το χρόνο σε ρεύμα η τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο. Ποιες είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση για πόση ώρα. Μήπως θα πρέπει να κοιτάξουμε έναν τρόπο οικονομικής λειτουργίας των συσκευών αυτών; Πολλές φορές για παράδειγμα όταν μαγειρεύουμε, η κουζίνα δεν χρειάζεται να είναι αναμμένη στη μεγαλύτερη σκάλα. Παλιά αυτό μπορεί να μη μας προβλημάτιζε αλλά τώρα, μπορούμε να το βελτιώσουμε και να κάνω μία πιο λογική χρήση στο μαγείρεμα. Επίσης θα μπορούσαμε να την αντικαταστήσουμε με μία εστία γκαζιού που θα είναι αρκετά οικονομική. Μαζί με την κουζίνα θα μπορούμε να αλλάξουμε και το ψυγείο με ένα καινούργιο νέας τεχνολογίας τύπου Α. Μήπως το πλυντήριο πρέπει να αλλαχτεί και αυτό; Σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να αντικατασταθούν, με καινούργιες πιο φιλικές στην κατανάλωση ρεύματος. Αν κάνουμε ένα σωστό πλάνο με μικρό προϋπολογισμό, σιγά-σιγά θα έχουμε αντικαταστήσει σε μικρό χρονικό διάστημα,όλες τις συσκευές  που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι και έχουν τη μεγαλύτερη χρήση από όλη την οικογένεια.

Το μπάνιο επίσης είναι μία καθημερινή δραστηριότητα, που πρέπει να μας προβληματίσει αλλάζοντας τον παλιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν καινούργιο ηλιακό. Η Ελλάδα έχει άπλετο ήλιο όλο το χρόνο και λίγες είναι οι μέρες που δεν έχουν ηλιοφάνεια και θα χρειαστεί να ανάψουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

 

Όπως βλέπετε έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία γενναία ενεργειακή αναβάθμιση στο σπίτι και τώρα πλέον μπορούμε να επιλέξουμε έναν καινούργιο πάροχο και να αλλάξουμε ρεύμα, αναζητώντας την πιο οικονομική προσφορά της αγοράς εδώ Υπάρχουν πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στο θέμα και θα μας βοηθήσουν με όποια απορία έχουμε σχετικά με το καινούργιο τιμολόγιο. Προσπαθήστε να κάνετε σύγκριση τιμών σε πολλούς παρόχους, προσέχοντας τις κρυφές χρεώσεις και τα ψιλά γράμματα στο συμβόλαιο.


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά