Προτάσεις

Published on Απρίλιος 5th, 2021 | by Energy Radio 94.2

6 Είδη ουίσκι που πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε

Ο τεράστιος αριθμός ουίσκι που μπορεί να εντοπίσει κάποιος σε μια κάβα στην Αθήνα, είναι αρκετά πιθανό να μπερδέψει κάποιον που δεν έχει μια σχετική εμπειρία στην κατανάλωση του. Ένας μη γνώστης του ουίσκι δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ του ιρλανδικού ουίσκι και του σκωτσέζικου ουίσκι. Μπορεί για εκείνον όλα τα είδη ουίσκι να θεωρούνται bourbon. Στο σημερινό οδηγό, θα αποκτήσετε όλες εκείνες τις πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το ουίσκι και τα διάφορα είδη του, ώστε να είστε σε θέση να επιλέξετε εκείνο το είδος ουίσκι που ταιριάζει περισσότερο στα προσωπικά σας γούστα και φυσικά στα αγαπημένα σας κοκτέιλ.

Εννοείται φυσικά πως πρέπει κάθε φορά να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τα αλκοολούχα ποτά μας και να αποφεύγουμε την οδήγηση υπό την επήρεια τους, ώστε να μην θέσουμε τη δική μας ζωή (αλλά και των άλλων) σε κίνδυνο, προκαλώντας κάποιο τροχαίο ατύχημα. Και αφού ξεκαθαρίσαμε αυτό το πολύ βασικό κανόνα, πάμε να ανακαλύψουμε τα 6 είδη ουίσκι που πραγματικά πρέπει να γνωρίζετε αλλά και να έχετε στην κατοχή σας:

Ιρλανδικό ουίσκι

Το ιρλανδικό ουίσκι θα λέγαμε πως κατέχει μια πιο “απαλή” γεύση από άλλα αντίστοιχα είδη ουίσκι. Κατασκευάζεται από πολτοποιημένη βύνη, αποστάζεται μόνο με νερό και χρώμα καραμέλας και αποθηκεύεται σε ξύλινα βαρέλια για τουλάχιστον 3 χρόνια απόσταξης. Το αποτέλεσμα που δημιουργείται, είναι ένα ουίσκι το οποίο μπορείτε να το πιείτε σκέτο με τη συνοδεία πάγου, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως συστατικό για τα διάφορα κοκτέιλ που θα επιχειρήσετε.

Σκωτσέζικο ουίσκι

Το σκωτσέζικο ουίσκι, γνωστό και ως “scotch” παρασκευάζεται προφανώς στη Σκωτία με τη χρήση βύνης ή σιταριού. Οι σκωτσέζοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την παραγωγή ουίσκι, γι’ αυτό και έχουν θεσπίσει συγκεκριμένους νόμους που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι οινοπνευματοποιοί τους. Το ποτό πρέπει να ωριμάσει μέσα σε ένα δρύινο βαρέλι για τουλάχιστον τρία χρόνια. Επιπλέον, κάθε μπουκάλι ουίσκι θα πρέπει να έχει δηλωμένη την “ηλικία του”, εννοώντας πως θα πρέπει να αναγράφεται η ηλικία του νεώτερου ουίσκι που έχει χρησιμοποιηθεί στο τελικό μείγμα. Αυτό αποτελεί ένα ουίσκι το οποίο οφείλεται να το πιείτε σκέτο, ιδανικά μετά την κατανάλωση του δείπνου σας.

Single Malt ουίσκι

Το single malt ουίσκι φτιάχνεται από μια παρτίδα σκωτσέζικου ουίσκι σε ένα και μόνον αποστακτήριο. Επιπλέον το συγκεκριμένο πρέπει να ωριμάσει για τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια, πριν το ίδιο εμφιαλωθεί. Ο όρος single malt προέρχεται από τα ίδια του τα συστατικά, καθώς το κύριο συστατικό του είναι η βύνη από κριθάρι. Ωστόσο, αυτή η τεχνική παραγωγής δεν έφτασε ποτέ στα αντίστοιχα αμερικάνικα αποστακτήρια. Για να καταλάβετε, το μόνο single malt που παρασκευάζεται εκεί δημιουργείται από σίκαλη και όχι από κριθάρι.

Ιαπωνικό ουίσκι

Λίγο πιο πίσω από αυτόν τον άτυπο “αγώνα” μεταξύ ιρλανδικού και σκωτσέζικου ουίσκι, ακολουθεί και το ιαπωνικό που έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία στη βιομηχανία των οινοπνευματωδών ποτών λόγω των υψηλών του προτύπων και χαρακτηριστικών. Το ιαπωνικό ουίσκι δημιουργήθηκε για να πλησιάσει τη γεύση του σκωτσέζικου, χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους απόσταξης. Συνήθως χρησιμοποιείται σε διάφορες μίξεις ποτών και κοκτέιλ, όπως επίσης συνδυάζεται ιδανικά και με σόδα.

Bourbon ουίσκι

Ένα άκρως αμερικάνικο ουίσκι, το bourbon παράγεται από καλαμπόκι. Στην πραγματικότητα, για να ονομαστεί ένα ουίσκι ως bourbon, πρέπει να παρασκευάζεται από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι, να έχει παλαιωθεί σε ένα καινούργιο βαρέλι βελανιδιάς και να παράγεται αυστηρά στη χώρα της Αμερικής. To bourbon δεν απαιτεί ελάχιστη περίοδο γήρανσης, αλλά αντιθέτως απαιτεί τουλάχιστον 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλ για να οδηγηθεί σε εμφιάλωση.

Blended ουίσκι

Το αναμειγμένο (blended) ουίσκι είναι αυτό ακριβώς που επισημαίνει το όνομά του – ένα μείγμα διαφορετικών ειδών ουίσκι, καθώς και χρωστικών ουσιών, γεύσεων και πρώτων υλών. Αυτοί οι τύποι ουίσκι είναι ιδανικοί για κοκτέιλ, καθώς η διαδικασία παρασκευής τους δημιουργεί μια πιο έντονη γεύση, αλλά διατηρεί τις τιμές του προϊόντος σε χαμηλά επίπεδα.


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά

  • Super Διαγωνισμός


  •