Προτάσεις

Published on Μάρτιος 4th, 2021 | by Energy Radio 94.2

Από τι προκαλείται μια ηλεκτρική πυρκαγιά;

Οι ηλεκτρικές πυρκαγιές αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται σε αρκετά αυξημένα ποσοστά ετησίως. Κάθε νοικοκυριό βρίσκεται εκτεθειμένο στον κίνδυνο μιας ηλεκτρικής πυρκαγιάς, αν δεν εφαρμόσει τα κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η κατανόηση των κινδύνων αλλά και των αιτιών των ηλεκτρικών πυρκαγιών, αποτελεί και την καλύτερη προστασία της οικίας αλλά και της οικογένειάς σας.

Οι πιο συχνές αιτίες ηλεκτρικών πυρκαγιών

Απαρχαιωμένη και φθαρμένη ηλεκτρική καλωδίωση

Ποιο είναι το ακριβές έτος κατασκευής του σπιτιού σας; Το έτος κατασκευής των κτιρίων που ξεπερνά το χρονικό διάστημα της 20ετίας πιθανότατα να περιλαμβάνει μια απαρχαιωμένη καλωδίωση. Δυστυχώς, τα περισσότερα περιστατικά ηλεκτρικών πυρκαγιών οφείλονται στην απαρχαιωμένη καλωδίωση ενός κτίσματος. Αυτού του είδους η καλωδίωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και της κατανάλωσης ενέργειας, γι’ αυτό και παρατηρούνται διάφορα περιστατικά υπερφορτώσεως, διακοπής ρεύματος και εν τέλει ηλεκτρικών πυρκαγιών.

Μια αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης πιθανής ηλεκτρικής πυρκαγιάς, θα ήταν η επιθεώρηση του νοικοκυριού σας από έναν εξειδικευμένος και αξιόπιστο ηλεκτρολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει οποιαδήποτε παλιά ή κατεστραμμένη καλωδίωση. Ένας υψηλά καταρτισμένος ηλεκτρολόγος στην Αθήνα, βρίσκεται διαθέσιμος για εσάς, εάν τον αναζητήσετε μέσα από τις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.

Ελαττωματικές ηλεκτρικές πρίζες

Γνωρίζατε ότι οι περισσότερες ηλεκτρικές πυρκαγιές ξεκινούν από τις πρίζες; Οι μη γειωμένες πρίζες είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν, σχηματίζοντας ένα ηλεκτρικό τόξο ή μια εστία φωτιάς. Ακόμη και οι γειωμένες πρίζες μπορούν να πυροδοτήσουν μια εστία φωτιάς εάν χαλαρώσουν τα καλώδια που βρίσκονται πίσω από αυτές. Οι πιο σύγχρονες πρίζες παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, διότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή πυρκαγιών, απενεργοποιώντας το συνολικό κύκλωμα σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Υπερφόρτωση ηλεκτρικού κυκλώματος

Το να συνδέσετε πάρα πολλά καλώδια σε μία μόνο πηγή τροφοδοσίας είναι μια συνταγή που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στην καταστροφή. Αποφύγετε τη χρήση ενός μόνο καλωδίου επέκτασης για να τροφοδοτήσετε ταυτόχρονα πολλές ηλεκτρικές συσκευές. Η υπερφόρτωση του κυκλώματος θα προκαλέσει φθορά στο σύστημα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αντί λοιπόν να βασίζεστε σε καλώδια επέκτασης, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πολλαπλές πρίζες και να διασφαλίσετε ότι οι συσκευές σας διαθέτουν ειδικό κύκλωμα. Εάν δεν έχετε αρκετές πρίζες ή ειδικά κυκλώματα στο σπίτι σας, εμπιστευτείτε τις υπηρεσίες ενός ηλεκτρολόγου για να εγκαταστήσει περισσότερα.

Παλιές συσκευές

Σίγουρα, αυτή η τοστιέρα που έχετε στην κατοχή σας εδώ και δεκαετίες μπορεί να φαίνεται λειτουργική, αλλά μάλλον δεν είναι απόλυτα ασφαλής στη χρήση της. Οι παλαιότερες συσκευές δεν πληρούν τα σύγχρονα πρότυπα όσον αφορά τους κανονισμούς για τα υλικά, την κατασκευή αλλά και την ασφάλεια που παρέχουν. Επιπλέον, οι ξεπερασμένες συσκευές είναι πιο πιθανό να έχουν ξεφτισμένα καλώδια ή χαλαρή καλωδίωση στο εσωτερικό τους. .

Για την πρόληψη μιας πιθανής πυρκαγιάς, επιθεωρήστε τις συσκευές και το κιβώτιο ασφαλειών σας για ενδείξεις ηλεκτρικής βλάβης. Τυχόν συσκευές που παράγουν περίεργους θορύβους ή εκλύουν καυστικές οσμές πρέπει να επιθεωρούνται άμεσα από έναν ειδικό επισκευής συσκευών. Αντικαταστήστε τις ελαττωματικές συσκευές με νέα μοντέλα που ακολουθούν τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας.

Φωτιστικά

Δεν λειτουργούν όλοι οι λαμπτήρες με κάθε φωτιστικό που χρησιμοποιείται στο χώρο σας. Η εγκατάσταση λαμπτήρα υψηλής ισχύος σε ασυμβίβαστη λάμπα είναι η νο1 αιτία ηλεκτρικών πυρκαγιών. Το κάλυμμα της λάμπας με ένα αυτοσχέδιο πανί λαμπτήρα μπορεί επίσης να οδηγήσει πολύ γρήγορα σε μια πυρκαγιά.

Ένα προληπτικό μέτρο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξτε ξανά την ισχύ πριν εγκαταστήσετε τους νέους λαμπτήρες. Εάν ένα φωτιστικό ζεσταίνεται πολύ όταν χρησιμοποιείται, είναι καιρός να το αντικαταστήσετε. Χρησιμοποιείτε μόνο εμπορικά αμπαζούρ σχεδιασμένα για να ταιριάζουν στο σχήμα και το μέγεθος του φωτιστικού σας.

Φορητές θερμαντήρες

Οι θερμαντήρες χώρου έχουν τη (διαδεδομένη) φήμη ότι προκαλούν πυρκαγιές στο σπίτι. Αυτές οι συσκευές θερμαίνονται γρήγορα και μπορούν να αναφλέξουν εύφλεκτα υλικά σχεδόν αμέσως. Θυμηθείτε πως η τοποθέτηση ενός φορητού θερμαντήρα πολύ κοντά σε επιφάνεια κουρτινών, κλινοσκεπασμάτων ή ταπετσαριών μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

 


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά

  • Super Διαγωνισμός


  •