Προτάσεις

Published on Φεβρουάριος 10th, 2021 | by Energy Radio 94.2

Η σημαντικότητα των χρωμάτων στα περσικά χαλιά

Τα πολυτελή και περίπλοκα, περσικά χαλιά αποτυπώνουν την πλούσια ιστορία και την τέχνη ενός εκ των αρχαιότερων και επιδραστικότερων πολιτισμών του κόσμου. Δημιουργήθηκε στη σημερινή χώρα του Ιράν, περιλαμβάνοντας μερικές από τις γύρω περιοχές της. Κάθε περσικό χαλί υφαίνεται με μια χαρακτηριστική ταπετσαρία και μια συγκεκριμένη τεχνοτροπία στα μοτίβα της. Τα υλικά, τα χρώματα, τα σχέδια και τα σχήματα των περσικών χαλιών θα λέγαμε ότι διηγούνται αυτή τη μοναδική ιστορία του πολιτισμού, αποδεικνύοντας με κάθε ξεχωριστό της κομμάτι τη διαχρονική συμβολή του στις σύγχρονες τάσεις της διακόσμησης με φανταστικές ιδέες για το σαλόνι σας.

Σκεφτείτε τον περσικό κόμπο Senneh: Αυτός ο ασύμμετρος κόμπος χαλιών επιτρέπει στους κατασκευαστές να κατασκευάζουν έργα με μια ιδιαίτερη χροιά. Τα περσικά χαλιά θα λέγαμε ότι έχουν σχεδιαστεί για να λένε μια ιστορία. Ποια ιστορία θα επιλέξετε εσείς να αφηγηθείτε μέσα από τη διακόσμηση του χώρου σας; Τώρα με τα μοναδικά χαλιά Εφραίμογλου, έχετε τη δυνατότητα να απογειώσετε τη διακόσμηση του προσωπικού σας χώρου, με μια τεράστια ποικιλία περσικών χαλιών. Κάθε τεχνίτης των χαλιών αυτών έχει μια αφήγηση στο μυαλό όταν επιλέγει τα χρώματα και τα μοτίβα στο αρχικό στάδιο κατασκευής τους. Προκειμένου να εκτιμήσετε πραγματικά αυτά τα όμορφα έργα και πώς λειτουργούν όλες οι αποχρώσεις τους, πρέπει πρώτα να μάθετε για τη σημασία κάθε μεμονωμένου χρώματος.

Η έννοια του πράσινου χρώματος

Σε όλο τον κόσμο, το πράσινο είναι ένα χρώμα που βασίζεται στην ευημερία, την ισορροπία, την υγεία και την ανάπτυξη. Το πράσινο, όπως τα ζωντανά δάση και τα αναζωογονητικά φύλλα της άνοιξης, αντιπροσωπεύει την αναγέννηση και το νέο ξεκίνημα. Στα περσικά χαλιά, το πράσινο δεν είναι το πιο κοινό χρώμα, αλλά όταν εμφανίζεται, είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός σχεδίου.

Σύμφωνα με το Κοράνι, το αγαπημένο χρώμα του Μωάμεθ ήταν το «σμαραγδένιο πράσινο». Εν μέρει εξαιτίας αυτού, δεν συναντάμε πολλά περσικά χαλιά με το συγκεκριμένο χρώμα, διότι το χρώμα αυτό διακατέχεται από μια αίσθηση ιερότητας.

Η έννοια του κόκκινου χρώματος

Το κόκκινο σχετίζεται με τα συναισθήματα του πάθους και της ζωτικότητας. Ανάλογα με την απόχρωση, το κόκκινο μπορεί να αποτελέσει μια απαλή, ζεστή απόχρωση ή ένα ζωντανό και έντονο χρώμα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κόκκινα χρώματα για να εκφράσουν τα έντονα συναισθήματα που τους κατακλύζουν αλλά και να τραβήξουν την προσοχή των υπόλοιπων ανθρώπων. Το κόκκινο είναι επίσης το χρώμα του αίματος και της φωτιάς, δύο ισχυρά σύμβολα για τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

Το κόκκινο χρησιμοποιείται συχνά στα περσικά χαλιά για να δημιουργήσει υπέροχα σχέδια και ένα ευρύ φάσμα οπτικών εφέ. Οι κατασκευαστές των πρώτων χαλιών χρησιμοποίησαν το κόκκινο χρώμα για να δώσουν έμφαση στα σχέδιά τους, όπου το φωτεινό χρώμα του κόκκινου δημιούργησε μια ισχυρή επίδραση που εξύψωνε τα πιο σημαντικά σημεία ενός μοτίβου.

Η έννοια του μπλε χρώματος

Το μπλε είναι ένα ήπιο χρώμα που έχει σχεδιαστεί για να φέρει στους ανθρώπους μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης. Σε πολλούς πολιτισμούς, το μπλε σχετίζεται επίσης έντονα το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της πίστης. Μετά από το κόκκινο και το μπεζ, το μπλε είναι ένα από τα πιο κοινά χρώματα που χρησιμοποιούνται στα περσικά χαλιά, αν και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ιστορία του. Δεν υπάρχουν πολλοί πόροι στη φύση που παράγουν μια μπλε απόχρωση για ένα χαλί, έτσι οι αρχαίοι Περσικοί τεχνίτες έπρεπε να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές.

Η έννοια του χρυσού και του κίτρινου χρώματος

Το κίτρινο και το χρυσό είναι δύο χρώματα που παρουσιάζουν ομοιότητες και συχνά θεωρούνται ως ξεχωριστές επιλογές για τον στολισμό ενός περσικού χαλιού. Το κίτρινο συνήθως συνδέεται με την ευτυχία και την ενέργεια, ενώ ο χρυσός θεωρείται το χρώμα της πολυτέλειας και της κομψότητας. Ωστόσο, τόσο το κίτρινο όσο και το χρυσό έχουν τις ίδιες ετυμολογικές ρίζες. Και οι δύο προέρχονται από την ινδοευρωπαϊκή βάση «χρυσός» που σημαίνει «φωνάζω» (yell από το yellow). Η ετυμολογία αυτή ταιριάζει καθώς και τα δύο χρώματα απαιτούν την προσοχή των βλεμμάτων όπου και αν εμφανίζονται.

Οι Πέρσες συνδέουν το κίτρινο χρώμα με τη λάμψη, όπως το φως από τον ήλιο ή τη χαρά της ζωής. Τα κίτρινα χρώματα για τα περσικά χαλιά λήφθηκαν από ρόδια, αμπέλια, σαφράν και ένα λουλούδι που ονομάζεται χαμομήλι Ox-eye. Ο χρυσός αναμίχθηκε με τις καφέ αποχρώσεις για χαλιά με συμβολικό πλούτο, δύναμη και κύρος. Λόγω της αξιοσέβαστης φήμης του, ο χρυσός εμφανιζόταν στο παρελθόν μόνο σε περσικά χαλιά σχεδιασμένα για βασιλείς ή εξέχουσες οικογένειες της εποχής.


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά

  • Super Διαγωνισμός


  •